pondělí, 04 únor 2013 11:26

Pianoboy Patrik Leško nám o sobě prozradil víc!

Written by  Nara

Tentokrát jsme pro vás připravili rozhovor s jednim talentovaným týpkem z Hradce Králové. Jméno Patrik Leško už určitě někteří z vás znají a kdo ne, má teď dobru šanci se seznámit. Myslím, že to stojí za to!

Patrik se kromě hudby věnuje také fotografování a jak sám řekl, miluje piáno...což jeho tvorbu dost ovlivňuje. Tak se jdeme podívat, co nám o sobě prozradil dál.

Tak já tě jménem Beatlife týmu zdravím, děkuju ti, že sis na nás udělal čas. Úplně na začátak asi klasická otázka. Jak dlouho se věnuješ hudbě?
Taky zdravím a jsem moc rád, že jste mi umožnili se trochu prezentovat. Hudbě jako takové, se věnuji téměř 7 let, ale k tvorbě jsem se dostal před 2 lety.

Sedm let je dlouhá doba, takže hádám, že jsi určitě hrál na nějaký hudební nástroj. A jelikož o tobě víme, že máš rád piáno..už je mi jasné, který nástroj to byl. :) Myslíš, že to hodně ovlivňuje tvoji tvorbu dnes?
Hádáš správně. Piano je můj nejlepší přítel, když poblíž není nikdo z masa a kostí. Možná to je můj hendikep, jelikož většina mé tvorby je spojená s klavírem a těžce se mi tvoří nějaké rychlé elektro beaty, či jiné druhy hudby.

Je hodně producentů, kteří na živé nástroje hrát neumí, myslíš, že je to škoda?
Jak tak slyším a vidím, tak ono to v dnešní době už ani nevadí. Hodně producentů používá k tvorbě menší klávesy a časem se každý z nich naučí kde je jaký tón a co je k němu nejlepší zahrát.

Když už jsme u tvé tvorby, za dva roky jsi toho složil určitě dost, ale než přejdeme k tomu, na čem pracuješ a co chystáš teď..je nějaká spolupráce z minulosti, které si hodně ceníš a z které jsi tehdy měl velkou radost?
Tak složil jsem toho dost, ale málo toho vyšlo ven. Já si vážím každé spolupráce a nechci křivdit nikomu, jelikož každý mi přinesl do mého života nějakou zkušenost, ale největší úspěch a prožitky té nejsilnější euforie jsem zažíval při spolupráci s Killazem. Skladba, kterou jsme tvořili jen pár hodin, měla pro mě neuvěřitelný úspěch. Pokud jde o to, koho si nejvíce cením ze spolupráce, tak to je můj bratranec, který mě do toho všeho zasvětil a bez kterého bych se tvorbě nevěnoval. Dnes je součástí crew BK CITY, kterou tímto zdravím a děkuji za pomoc při tvorbě i jiných záležitostech.

Často mladí lidé mívají vzory, nebo někoho čí tvorba je motivovala, aby taky začali..měl jsi někoho takového? Nebo je někdo, s kým by sis moc přál spolupracovat a doufáš, že se to do budoucna zdaří?
Vzor mám a ne jeden. Asi největším vzorem je německý skladatel filmové hudby Hans Zimmer, který mě motivuje po celou dobu co tvořím a pokud mám chuť to celé zahodit, pustím si jeho tvorbu a hned mám lepší náladu. Pokud se jedná o snu s někým spolupracovat, tak to jsou takové zatím nereálné sny, jako Ego, Hugo Toxxx, Paulie Garand a další. Na takové esa nemám šanci o spolupráci ani mluvit. Takže reálné přání se spoluprací nemám.:)

Dnes podle mýho existujou dva tábory lídí, jedni ti, co hudbu rádi škatulkujou do žánrů a striktně se drží jednoho či dvou a pak ti, kteří rádi experimentují, zkouší novinky nebo se snaží vymyslet něco svýho a neradi svou tvorbu přiřazuji k žánrům..do které skupiny by ses zařadil ty? Tvoříš hudbu hlavně pro rap nebo zkoušíš i jiné věci? Dneska je mezi producenty hodně rozšířený třeba dubstep, ale řekla bych, že najít piáno, už není tak jednoduché.
Tak jelikož tak trochu umím na to piano, mám větší možnosti. Ale experimentuji a to stylem mého vzoru - Hans Zimmer - takže zkouším filmový žánr hudby, plno houslí, basů, různorodé melodie, piana. Ale jelikož mám spoustu přátel z toho rapového koutku, dělám hlavně tu hiphopovou tvorbu. Ale nepohrdnu nějakou sladkou pianovou skladbou, ve které se neopakují 4 akordy stále dokola. Pokud se jedná o dubstep, tak to rád poslouchám, ale neláká mě zasahovat do tohoto žánru svými melodiemi.

Myslím, že jsi svým stylem jedinečný a určitě se najde spoustu posluchačů, kteří to ocení. Prozradil bys nám na čem pracuješ teď? Nějaké nadcházející spolupráce či projekt, na kterém tě můžeme uslyšet?
Teď je to takové různorodé. Chci dělat 2 producentské alba s různými interprety a pár free věcí. Nic konkrétního zatím nemám v plánu. Teď je mou prioritou škola, takže nic velkého do konce května neočekávám. Ale zase plánuji projekt, na kterém se zúčastní 2 producenti, 2 zpěvačky a 3 textaři a to s videoklipem. Uvidím jak se to vyvine.:)

Řekla bych, že se máme na co těšit. Tak ti přeju, ať se ti daří ať naši posluchači mají nějaké novinky i od tebe. Když už jsme u té hudby, na tohle se ráda ptám všech umělců, takže se zeptám i tebe :) Myslíš si, že je hudba závislost jako droga? Myslíš, že je možné se jednou začít věnovat tvorbě a pak přestat? Nebo kdo jednou zkusí, už se toho nevzdá?
Hudba je droga, je to jeden ze základů života každého z nás. Já už tolikrát skončil, ale vždy jsem znova začal. Jde o to jestli to toho dotyčného baví, jaké jsou zpětné vazby, názory, kritika a jak silný je ten dotyčný, pokud na něj padá ta kritika. Ještě před 2 lety jsem neměl tušení, že by mi mohl kdy napsat někdo z TOP českých, či slovenských raperů, nebo že by mě poslouchali lidi, které neznám. Jde o to, jak silný je ten sen a pořádně si rozmyslet, jestli je se ochotný vzdát více volného času a přijmout fakt, že si prvním tónem již tvoří svou budoucnost, své jméno a své postavení ve společnosti.

Hodně mladých kluků se snaží splnit si sen jako ty, ikdyž to v hudební branži dneska není vůbec jednoduché a samozřejmě zezačátku dělají spoustu chyb, co bys poradil těm začínajícím? Myslíš, že je dneska nemožné se dostat nahoru?
Kdybych měl někomu něco poradit, tak nedávejte svou pilotní věc hned na net. Napište někomu, kdo se v tom trochu vyzná, který Vám na to napíše/řekne svůj objektivní názor. Já sám se ještě učím, sám jsem toho dokázal málo, takže radit jak s tvorbou zatím nemůžu, spíš si neodvážím. Možné to je, jak jsem psal, hlavní je mít pevný základ a být silný na to obětovat některé věci. Nahoru se dá dostat tak rychle, jako z vrcholu dolů, nepropadnout slávě, která je křehká. Stačí udělat nějakou blbost, která se nebude líbit nikomu a pokud nejste nějaká star osobnost, lidi Vás zakopou. Já sám s tím občas problémy mám, ale v jakémsi bodu mě drží přátelé a rodina, takže se nebojím, že bych spadl až na úplné dno, ale zase se netlačím úplně nahoru, vše chce čas.

Ještě jsi o sobě zmínil, že rád fotíš..věnuješ se i grafice? Hudba se dneska bez ní neobejde..bývá vždycky potřeba spoustu promofotek, coverů apod. Věnuješ se i těm nebo máš focení jako druhou zálibu paralelně s hudbou?
To vůbec ne, já fotím jen proto, že se tím odreaguji a je to pro mě jakýsi "status" toho jak se cítím, kam patřím a jaké jsou mé zážitky. Focení je pro mě podřadná záliba oproti hudbě.

A kde tě naši posluchači můžou najít a poslechnout si tvoji tvorbu?
Buďto mě naleznete na Youtube kanálu "Patrik Leško Official" a nebo na Facebooku "Patrik Leško (Pianoboy)"

Na závěr bych se te chtěla zeptat co by si vzkázal čtenářům Beatlife a ještě jednou ti poděkovat za rozhovor, přejeme ti hodně úspěchů.
Rád bych poděkoval Všem, co mě podporují, rodině, přátelům, fanouškům a všem kteří si to přečetli až do konce. Děkuji hlavně Eddymu, který mi pomohl se vším, když jsem ho nejvíc potřeboval, byl tu pro mě. Bez něj bych asi už hudbu a celou produkci nedělal. Eddy je jeden z nejtalentovanějších začínajících raperů u nás a když jsem ho slyšel rapovat naživo v klubu NEON, běhal mi mráz po zádech. Takže jemu patří jedno z největších Díky! Pokud ještě mohu, tak doporučuji si poslechnout tracky od crew BK CITY, která je pro mě nejoriginálnější na naší scéně. Děkuji i Tobě, že sis udělala čas se mnou pro tento rozhovor. Přeji Všem krásný zbytek dne, hlavně s úsměvem na tváři. Ať se Vám v životě podaří to, po čem nejvíce toužíte a nebojte se neúspěchů. Riskujte, ale s mírou. - Buďte sami sebou.- Mějte se krásně, Ahoj.

děkujeme klavírům Petrof HK za možnost focení


přečteno: {hits}1843{/hits} krát

Read 6601 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory