středa, 28 srpen 2013 16:28

Těší mě, že jsem zajímavá už jen tím, že jsem holka. Prohlašuje v rozhovoru Sharkass!

Written by 

Sotva se stala teenagerkou a už měla odvahu vylézt na stage a rozjet freestyle před spoustou lidí. I tak ji většina jejích fanoušků zná až z televizní soutěže ČSMT, kde ohromila porotu svou freestylovou show. Nyní freestyle nechává trochu stranou a věnuje se tvorbě písniček. To je ve zkratce Sharkass.

Nějak dlouze Tě představovat by bylo asi zbytečné, ale zkus alespoň v pár slovech říct kdo jsi a co děláš. 

Tak jsem mladice z Prahy, mám ráda zábavu a shodou okolností jsem se dostala i k rapu. Mám ráda fajn lidi a dělám, co mě baví. S tím, že mým snem by bylo lidi upozornit na to, čím se tady trápíme a snažím se pro to dělat, co mi síly stačí. 

 

Většina lidí Tě poprvé zaregistrovala až v televizní soutěži Československo má talent, ale v tu dobu už jsi toho měla na svůj věk poměrně dost za sebou. Já osobně jsem o tobě poprvé uslyšel na Óčku před několika lety, kdy jsi byla hostem v pořadu Pátý Element po tvé první a rovnou vyhrané Battle Night. Kolik Ti tenkrát bylo? A pamatuješ si, jak jsi se cítila, když si měla vylézt na pódium a začít rapovat proti ostříleným borcům jako byl Strapo nebo Matheus? 

Tak tenkrát mi bylo 14, když jsem byla v Očku, s tím, že po mně tam nastupoval Ektor a já sama jsem neřešila v tu dobu žádné překážky a šla si za snem, jako dnes. Na Battle Night mi bylo 14 a byl to zvláštní pocit, je to jak když fandíte fotbalistovi, proti kterému máte hrát zápas.

 

Co Ti na to tenkrát pověděli rodiče, když si domů přinesla pohár a deset tisíc? Viděli video z této akce? Přece jenom, neznám moc rodičů, kteří by byli nadšení z toho, že jejich dcera v patnácti takto nevybíravě battluje a nebere si žádné servítky…

Moji rodiče jsou otevření ke všemu a jako správní rodiče byli rádi, když jsem byla ráda já, a nikdy mi neodpírali nic, co jsem měla ráda. Jinak byli pyšní a mamka byla spíš naštvaná, že jsem jim to nevosolila ještě víc. (smích)

 

Tenkrát se dost mluvilo o tom, že Tě porota nechala vyhrát, protože jsi byla holka a bylo Ti čtrnáct. Co si o tom myslíš s odstupem času? 

Nechala vyhrát neprávem, asi určitě, ale zase se mi to vrátilo jindy, kdy mi bylo podle mě křivděno. Každopádně já být v jejich situaci, možná udělám to samé, přece jenom mě to opravdu nakoplo, jak nejspíše chtěli, a Strapo mě podpořil a pochopil to.

 

Každopádně, Ty si na Battle Night byla ještě několikrát a slavila si úspěchy. Tuším, že si byla ve finále na Battle Night 16 a není tomu tak dávno, co si vyhrála BN 20. Ukážeš se ještě někdy na BN, když se tato legendární akce bude konat? A nepřijde Ti, že s každou další Battle Night battly ztrácí na úrovni?

BN skončila. Battly jsou mrtvý. Je mi to líto, ale život jde dál a už battlovat nebudu, možná někdy ze srandy, ale momentálně opravdu už není kde. Nevím, jestli to lidi přestalo bavit. Těžko říct. Je to hezká vzpomínka.

 

Mimo BN si se účastnila i mnoha jiných battlů, je nějaký na který vzpomínáš nejraději? Nějaký, kde si soupeře donutila téměř k pláči…

Nemyslím si, že by někdo plakal, tak tvrdá zas nejsem. Myslím, že si každý, kdo do toho jde, uvědomuje, že to není brané tak vážně, ovšem někteří rappeři to nezkousli, a tak mě nyní špiní jméno, kde se dá. Byli zase tací, co dostali mě, ovšem já to beru jako battle, a do osobního života to netahám, ani bych se takhle potupně nechovala.

 

 

Jak v rapu obecně tak i ve freestylu není moc holek. Myslíš, že to má holka ve freestyle battlech jednodušší nebo těžší? Líbila se mi hláška od Pana Radu, který jednou před tvým battlem prohlásil něco ve smyslu:  „A pamatujte kluci, že urážka na pindíka od holky zní úplně jinak“.

Myslím, že v ČR je to těžký, aby tě kluci brali, je to neorané pole, ale zase musím uznat, že mě těší, že jsem zajímavá už jenom tím, že jsem holka. Je tu hodně rapperů, ale pár rapperek, aktivní jsem nyní snad jen já, takže je super, že se na mě hned tak nezapomene.

 

 

 

Co si budeme povídat, většina lidí Tě zná spíše z ČSMT, než z Battle Nightů a podobných akcí. Jak tě napadlo se do ČSMT vůbec přihlásit s freestyle rapem? 

Já šla do ČSMT jen tak ze srandy, neočekávala jsem od toho nic. Chtěli jsme tam jít s písničkou, pak nám to ale přišlo nezajímavé, a zkusili jsme ten freestyle.

 

Svým úspěšným vystupováním si v ČSMT získala velké množství fanoušků, ale našli se i takový, které si ztratila?

Ztratila, hodně lidí se prostě koukalo na televizi, fandili, ale ve finále, když už člověk není tolik vidět, vydrží ti největší fanoušci. S tím, že mi to ale dost pomohlo, protože přece jenom, reklama je to velká.

 

Často jsem slýchával názory, že rap by se neměl nechávat „špinit“ v takovýchto komerčních pořadech. Co si o tom myslíš Ty, jako holka, která prošla oběma „póly“, od undergroundových akcí až po ČSMT? 

Jako to je půl napůl. Hádali bychom se věčně. Já na jednu stranu souhlasím, na druhou stranu mi nikdo nemůže odepřít, že se ten freestyle konečně ukázal lidem. Je pravda, že jsem se setkala s tím, že jsem údajně komerční a podobně, ale já nikdy neměla problém hrát koncert zadarmo a udělat tak někomu radost. Dělám sama za sebe, na rádoby producenty jsem se vykašlala a hold, kdo to chce poslouchat, budu ráda, ale i v tý situaci, co jsem byla, mi ta televize hodně pomohla, bohužel se nenaskytl někdo, kdo by mi pomohl, tak jsem si to takhle nastartovala sama.  Vidím v televizi Rytmuse, vidím tam i jiné, takže se evidentně špiní a hold to, že chce člověk mít taky pozornost jako ty rádoby zpěvačky, přece není nic špatného, když to dělá pro dobrou věc. Jako já vyloženě ještě takové zkušenosti s komercí nemám, ale neodsuzuju to, je to dost těžký se prosadit, když nemáš bohatého tatínka. Lidi do toho hold nevidí.

 

Asi tak stejnou dobu, jakou se věnuješ freestylu, nahráváš i písničky. Poslední dobou si se pustila i do videoklipů. Songů už máš tedy hromadu, plánuješ nějaký mixtape nebo album?

Těžko říct, nevím, jestli mám dostatek lidí a zkušeností na album, ale ráda bych do dvou let něco spáchala.

 

V tvém posledním klipu „Nevrátím“ se na začátku objevuje informace, že veškerý příběh je smyšlený. Kde ale obvykle čerpáš inspiraci?

Ten příbeh smyšlený není, ale bála jsem se, aby mi to nezablokovali. Neříkám, že já jsem brala drogy, ale mý kamarádi ano. Co žiju, se snažím psát,  jsem ráda, když to někomu něco dá:) Asi bych nepsala vymyšlené příběhy, přece jenom se vypisuju sama, a jinak by to pro mě nemělo smysl. 

 


 

Posledních pár svých věcí si nahrávala u Oera ve studiu. Plánuješ s ním další spolupráci, popřípadě nějakou užší spolupráci s Beatlife labelem? 

Určitě, budu tam vydávat asi tři věci, s tím že Oera podporuju, jako on podporuje mě, je to fajn týpek. Celkově mi to studio sedí po negativní zkušenosti s jiným nejmenovaným studiem.

 

Kdybys měla šanci spolupracovat s jakýmkoliv člověkem v hudební branži, kdo by to byl a proč? 

Hodně mě láká Xindl, protože se mi líbí jeho texty a celkově si myslím, že bychom si sedli, popřípadě nějaká známá zpěvačka, z hip hopové scény Rest.

 

Po ČSMT si začala také objíždět kluby. Jak to máš s fanoušky? Chodí? A když přijdou, chtějí slyšet spíše freestyle nebo tvé písničky? 

Jak kdy, někdy přijdou, jindy ne, ale spíše jo. Tak já to střídám celkově, jak freestyle i písničky a mně to tak vyhovuje, akorát na tý show je ještě hodně práce, ale myslím, že je to v poměru k mému věku a zkušenostem fajn.

 

Teď odběhneme na chvíli od hudby. Zahlédl jsem na tvém facebooku, že si se tam velmi pozitivně vyjadřovala o Andreji Babišovi. Čím si zasloužil tvou přízeň? 

Podporuju jeho politické hnutí ANO, viděla jsem se s ním osobně a podpořil mě, tudíž mu tímto děkuji, taky musím říct, že je to osobnost a respektuju ho jako člověka, co si šel za svými sny.

 

Když už jsme u pana Babiše, který má nyní politické cíle, sleduješ politiku? Chodíš volit? 

Osmnáct mi bylo nedávno a celkově politiku tolik nesleduju, upřímně toho do nás cpou ve škole tolik, že nemám zájem ji nějak vyhledávat. Volit půjdu.

 

Studuješ gympl, po kterém se asi očekává vysoká škola, už máš vybráno, kam se budeš hlásit?

Půjdu to zkusit na stejnou vysokou jako ségra (sociální), ale nemám takové plány jako mí spolužáci z gymplu, jako jít na Karlovku a podobně. Budu ráda za titul, ale vzdělání pro mě momentálně na prvním místě není.

 

Tento školní rok Tě čeká maturita, tudíž budeš mít asi trochu jiné priority než hudbu. Máš přesto nějaké plány do budoucna?

Tak uvidíme, zase si to taky tou maturitou nezkazim a nabídky budu brát dál. Přece jenom můj sen je to zkusit v hudbě a pak až kdyžtak nějaká kariéra v práci s tím, že zkusím vysokou a přemýšlím o pobytu v zahraničí. Třeba Anglii.

 

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí jak v hudbě, tak v životě a teď máš prostor vzkázat něco svým fanouškům a čtenářům Beatlife…

Já děkuju Tak vzkázala bych, aby nejezdili rychle v autech a celkově na sebe dávali pozor, je to potřeba, umřel nedávno kluk, co jsem znala, a fakt je to zbytečný machrovat na úkor života. Jinak děkuju za podporu, dalšíma věcma se vám budu snažit přiblížit něco ze života. Mějte se.

 

Read 25874 times
Vrbicz

- pro Beatlife píšu od září 2012

- soustředím se hlavně na česko-slovenskou scénu a poslední dobou hlavně představuji novinky

-kontakt: Vrbicz@beatlife.cz

 

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory