neděle, 24 duben 2011 19:15

O natáčení klipu Oereo - Rozdvojená osobnost Featured

Written by 

Dneska tu máme povídání s Jakubem Císařem. Člověkem zodpovědným za tvorbu klipu Rozdvojená osobnost MC Oera a DJ Rimeho.



Jakým způsobem ses k natáčení klipu Rozdvojená osobnost dostal ty a proč si do toho šel?
Tak nejen, ze se věnuji kameře a věcem ohledně audiovizuální tvorby vůbec, ale jsem dlouholetý kamarád Oera.

Jakým způsobem jsi tvorbu ty přímo ovlivnil?
Společně s Oerem jsme měli takový brainstormink. Oer nahazoval nápady a já s nim řešil, jestli je daná věc reálná. Přeci jenom jsme byli ovlivněni rozpočtem. Přemýšleli jsme na který song vůbec klip natočit. Nakonec jsme se rozhodli pro Rozdvojenou osobnost, kvůli "jednoduchému" ztvárnění a jedné lokaci. Navíc rozdvojena osobnost není tuctový hip hopový song. Jinak jsem samozřejmě řešil věci z vizuálního hlediska, co bude mít Oer na sobě atd.

Kdo všechno a jak se na vývoji takovýho klipu podílel?
Podílelo se samozřejmě více lidí, jak už Petr Kubík a Petr Grubner, kteří měli na starosti "hereckou akci" a výslednou postprodukci. Dále významně Gaffer Alex Bareš s kterým jsme si prostor krásně zasvítili. Operátor jeřábu Petr Fiřt a řada dalších lidí, bez kterých bysme to nezvládli grip Vladimír Asman, masky Lucie Svobodová, pak Eliška Miláčková, Jodef Šedivý...

Kde všude se vývoj odehrával a případně jak se dané místo sehnalo?
Prostor kde jsme natáčeli se nachází v léčebně v Bohnicích, jde o objekt tzv. staré varny. Místo se sehnalo klasickým způsobem, rozhodila se mezi filmáky informace, jaký prostor hledáme. A po pár typech, jsme skončili zde.

Jak dlouho se klip vytvářel a v jaké postoupnosti vývoj probíhal?
Nevím jak dlouho trvalo filozofování… Každopádně, příprava na takovýto klip, je cca 14 dní, jde hlavně o domluvení termínu ve kterém všichni můžou. Podle námětu, který jsme s Oerem udělali se po konzultaci udělá technický scénář, podle kterého samotné natáčení probíhá. Klip se s přípravou točil jeden den.

Jak se vtipně vypořádat s nízkým rozpočtem?
Celá tahle branže je o kontaktech, pokud je máte jste schopni danou věc udělat levně, né-li zadarmo. Musíte samozřejmě umět improvizovat. Ale gauč na scéně nevykouzlíte, rozumíte mi… Takže, nějaké peníze samozřejmě potřebujete. Jde hlavně o režijní náklady. Klip měl rozpočet cca 200 tis. ale jak už jsem se zmínil, díky přátelským vztahům se producent dostal zhruba na 30 tis.

Jaká technika byla na natáčení použita?
Světla, rychlovarná konvice, toustovač... Dělám si srandu. Natáčelo se na foťák Canon EOS 7D, dále byl na place 6 metrový jeřáb, jízda a další nezbytné věci pro natáčení.

Jaký nový zkušenosti tenhle vývoj pro tebe přinesl?
V podstatě nic nového, jen se utvrzuji v tom, že nemám rád punkové natáčení.

Jak hodnotíš výsledek?
Vzhledem k tomu, kolik na to měl producent peněz, kolik dělalo na klipu lidí a že se klip natočil za jeden den s poměrně těžkými záběry jsem spokojen. Samozřejmě jsem sebekritický a spoustu věcí, bych dnes udělal jinak.

Jak hodnotíš konkurenční klipy, který se tvářej na stejnej rozpočet?
Poslední dobou mě unavuje trend, dávání peněz za kameru místo přední. Klipům chybí originalita, chápu, že v dnešní době je těžké udělat něco opravdu nového ale klipy kde se postává před autem nebo chodí s davem svých felas mě opravdu nebaví. Rozpočty neřeším, nikdy nevíte kolik co doopravdy stálo.

 

 

 

 

 

přečteno: {hits}749{/hits} krát

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory