středa, 30 říjen 2013 00:00

Rest a DJ Fatte - Střepy, které nosí štěstí!

Written by 

1. října vyšlo nové album s názvem "Střepy" od dvojice Rest&DJ Fatte a byla by až neúcta k samotným interpretům, kdybychom v naší redakci na toto album nereagovali. Album bylo jednou z nejočekávanějších desek, která díky předešlé desce "Premiéra" měla laťku nesmírně vysoko. Splnila se všechna očekávání nebo za sebou deska nechala spálené mosty?

Psal se rok 2010, kdy 27. října vyšla deska Premiéra, která na sebe strhávala velikou pozornost a jsem přesvědčen, že deska očekávání naprosto předčila, dalším deskám nasadila laťku vysoko a fanouškům nezbylo nic jiného, než s potleskem gratulovat k úspěchu. Není tedy divu, že když dvojce oznámila druhou desku, mnozí se ptali sami sebe,  zda-li se budou držet stejně kvalitního "boombap rapu", který díky flow Resta dostává jedinečnou podobu. Před samotným vydáním alba dvojice vydala 3 ukázkové tracky, ze kterých velice přiblížili představu fanoušků o tom, jak bude album vypadat. 

 

 

Přejděme už ale k samotné desce a to konkrétně k její úvodní písni "Nic novýho". Tento track je dle mého pohledu jednou z nejlepších úvodních písní, kterou si dvojce mohla vybrat. Je to track o samotné podstatě rapu, o zachování True Schoolu a celkově o tom, že se deska bude odebírat stejným směrem boombap rapu jako všechny ostatní tracky z jejich dílny a fanoušci se mohli jen těšit na to, co přijde.

 

Číslo dvě na desce je takové odlehčení od úvodního tracku a zároveň potvrzení slov, které v něm zazněli. Druhý track se jmenuje "Blázen" a fanoušci si ho mohli poslechnout už delší dobu před samotným vydáním alba. Tento track v podstatě nejde nijak jinak popsat než tak, jak je dáno v názvu. Jde především o track, kde Rest ukazuje svoji mocnou flow a Fatte mocné beaty. Text v podstatě poukazuje na humorný nadhled k životu a každý z nás si v něm něco najde.

 

 

Dalším trackem "Noční směna" se dostáváme k prvnímu hostovi a to rovnou ke Strapovi. Track je o vztahu obou dvou raperů k samotnému rapu a jejich tvrdé práce na koncertech či při psaní textů. Všechno je to ale opět bráno s nadhledem a proto bych se ani nebál říci, že je to taková neoficiální pozvánka na všechny koncerty, protože vám tento track zaručuje, že každý koncert či výjezd obou interpretů bude nezapomenutelný.

 

Pokud jste si mysleli, že v albu nebude track zaměřený trochu vážnějším směrem, tak vám tento názor vyvrátil další track "Lovesong". Je to v podstatě track trochu útočící na komerční rapery, kteří se změnili kvůli penězům a pro některé mladé rapery i trochu motivace, ačkoli to tak původně možná nebylo myšleno. Následuje track "Střepy", který je opět trackem k zamyšlení se spoustou metafor, ale v podstatě mluví o tom, aby člověk i přes to, co zažije byl stále vděčný blízkým a byl takový, jaký člověk sám je.

 

 

V následujícím tracku "Nepiš" se Rest, společně se svým kolegou z TNKDLBL Ideou, který se vžívá do role klasického "hejtra", a v poslední době známým zpěvákem Martinem Svátkem, zmiňuje o, v dnešní době oblíbeném trendu YT komentátorů. Další track "Mám to jinak", kde Rest kouká na lidi, kteří chodí za úspěchem přes mrtvoly a takovou sobeckost v dnešní době tak typickou. Troufnu si říci, že u tracků "Nepiš", tak u tracku Mám to jinak" se spousta z nás najde.

 

 

K tracku nesoucí číslo 8 a název "Amok" ani není co dodávat. Snad jen, že je to další track, kde Rest svými ústy doslova čaruje a otvírá nové možnosti boombap rapu. V dalším tracku, nesoucí název "Revizor", se trojice Rest, Separ a Majself představují jako revizoři, kteří se svojí mocnou a osobitou flow v klubech ukazují kdo je tu pánem.

 

 

Každý z nás má nějakého svého démona a nejinak na tom je Rest s Boy Wonderem v tracku "V moci démonů". Upřímně si nedokážu představit, který raper z CZ/SK scény by se na to hodil lépe, než samotný Wonder, zvlášť pak po hostování na tracku "Nezvaný host".  Wonderovy texty asi známe všichni a nutno říci, že ani Wonder zde nezklamal a společně s Restem popisuje své svědomí, jakož to démona.

 

Konečně se dostáváme k mému velmi oblíbenému tracku Sklerotik, ve kterém Rest svým typickým nadhledem a humorem popisuje život většiny z nás, kdy snad každý den něco zapomeneme a nemůžeme to najít. Snad jen ti nejlepší se avšak dokážou schovat sami sobě. 

 

 

Dalším trackem s hosty je track "L.S.D", kde se ukazuje další kolega z TNKDLBL, Paulie Garand a zpěvák Martin Svátek, který se na albu ukazuje již v druhém tracku. Track je o sobeckosti a uzavřenosti lidí vůči světu a jak všichni známe Paulieho, je jeho sloka plná metafor a tím pádem přináší na pohled trochu jiné smýšlení a to do tohoto tracku prostě sedí.

 

Track "Smířená" je možná tím nejzajímavějším trackem na albu. Klavír v beatu a klidné podání textu z tracku dělá nadzemskou záležitost. Track vás naprosto vcucne do klidového stavu, kdy člověk prostě musí zapřemýšlet. Na tento track nejde zapomenout. Ale jakoby Rest nestihl říci všechno, protože hned dalším trackem je "Smrtelník" ve kterém hostuje Majself. Samotný přednes obou dvou raperů v kombinaci s beatem je naprosto nesmrtelná.

 

Zpátky na zem vás však velmi rychle vrátí track "Raz, dva". Z mého pohledu je to number 1 track z alba. Pokud jsem u tracku Amok naznačoval, že Rest čaroval, pak to byla jen malá příprava na to, co má přijít potom. Myslím, že na tento track jsme všichni celé album čekali a dočkali jsme se. Boombap rap, old school nebo prostě jen Restova neskutečná flow. Tak by se tento track dal charakterizovat a myslím, že další slova jsou již zbytečná.

 

Předposledním trackem je "Správnej čas, správný místo" s hosty z MVP.  Pokud vůbec existoval někdo, kdo kluky z MVP neznal, tak teď byl ten pravý čas, aby se s nimi seznámil. Sloky s exkluzivní flow ve vás nepochybně vyvolá touhu si o nich zjistit víc. Byli jste prostě ve správnej čas na správným místě.

 

Už tak bývá, že stejně jako úvodní track v albech by měl uvést lidi na tu správnou notu a připravit na to co přijde, poslední track by měl říci nějaký odkaz. Track "Pane bože", ve kterém Rest píše tomu nahoru, zároveň avšak z části jeho existenci zpochybňuje, nicméně není mi hodno toto téma soudit. Pokud jste k tomuto tracku došli, každý si udělá obrázek sám a každý si to vyloží po svém. Jak Rest sám zmiňuje "Věřící řeknou, že jsem bastard, ateisti daj praps".

 

 

Došli jsme na konec a je na řadě album závěrečně zhodnotit. Pokud bych měl zodpovědět, jestli deska splnila všechna očekávání nebo za sebou deska nechala spálené mosty, tak se jednoznačně přikláním k první možnosti. Dokonce si troufnu říci, že očekávání naprosto předčila a Rest společně s DJ Fattem jen potvrdili, že na CZ/SK scéně patří k těm nejlepším. Na album jsme čekali 3 dlouhé roky, ale čekání se nám jednoznačně vyplatilo a Rest všem, kteří o jeho kvalitě pochybovali, ukázal, že můžou jít zase o dům dál. Co se klipů týče, tak všichni víme, jak na tom Rest s natáčením klipů je, ale třeba se jednoho dne nějakého toho klipu dočkáme. Konec konců, klipu k desce Premiéra jsme se také dočkali. Nicméně absence klipů desce v žádném případě neubírá, přeci jen to hlavní na co jsme čekali, byla Restova flow a té jsme se dočkali nadmíru. Jak říká sám Rest, "Fatte je stále Fatte a já jsem stále já".

 

Read 6581 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory