čtvrtek, 19 září 2013 18:04

Dante Saliven & Rewo na rozhovore o novom albume Ozvěny doby

Written by 

Niekoľko dní naspäť sme vám priniesli novinku v podaní Dante Salivena a Emeresa pod názvom Mé malé varieté, ktorá zožala u fanúšikov celkom úspech. Dnes dvojica Dante Saliven a Rewo vydávajú von svoj debutový album Ozvěny doby. Na albume sú prepracované texty,hudby ale aj samotný obal. Po veľmi dobrej spolupráci som sa chalanov rozhodol pozvať na rozhovor a trochu ich vyspovedať.

 

 

 

Zdarec chalani.Na začiatok by som vás poprosil,aby sa každý v skratke predstavil.Kto ste?? Odkial prichádzate a kam smerujete??

Dante: Čauko, mé jméno je Dante Saliven aka Filip K. Obývám sever Jižní Moravy a kam mé kroky povedou, si netroufám tvrdit… snad ke štěstí.

 

Rewo: Už od mala se jmenuji Adam Troják, ale pár let zpět jsem si vymyslel pseudonym Rewo. Dělám beaty 6 let, plus se hodně zajímám o marketing a PC grafiku. Celý život přemýšlím tak trochu jinak, učitelé říkali „za roh“, já říkám kreativně.


Práve vám vyšiel von nový album.Aké sú vaše pocity a očakávania?

Rewo: Přiznám se, že smíšené. Jsem šťastný, že jsme spolu s Dantem vytvořili něco jedinečného, co může ovlivnit spoustu lidí, na druhou stranu si nejsem jistý, jak desku posluchači přijmou a jestli se ponoří hlouběji do témat a hudby. Osobně očekávám, že naše treky zasáhnou i nehiphopového posluchače.

 

Dante: Pocity jsou úžasně, ale střízlivé. Jako tvůrce jsem si vědom, že deska není předurčena k ovládání mas. Investovali jsme do projektu mnoho času, práce i peněz, aby nám oběma splnil sen, právě tím, že bude přesně podle našich představ.


Ako dlho ste na albume makali??

Dante: Zahrneme-li k práci na albu všechny činnosti s ním spojené, tak se zastavíme u čísla zmíněného v názvu jednoho z Vernových románů.

 

Rewo: Pro mě byl proces skládání hudby místy psychicky dost náročný. Každou skladbu prožívám celou duší, a pak potřebuju chvilku na zotavení. Do toho škola a přítelkyně. Z těchto důvodů se nám to protáhlo, stálo za to si počkat.

Album je lyricky prepracovaný a vela krát sa odráža od literatúry.Koho bol nápad smerovať album týmto smerom??

Rewo: Danta, on je mistr lyrik.


Dante: Díky za kompliment, ale inspiraci v literatuře bych asi nepovažoval za nápad. Možná spíš důsledek a odraz vlastních zájmů. To, že se dnešní mladí mcs „inspirují“ texty zajetých kapel, je věc druhá a označil bych to jako smutný defekt dnešní doby netoužící ani po částečné originalitě.


Ako dlho spolupracujete?? Pamätáte si na prvú spoluprácu??

Rewo: Pamatuji si na den, kdy mě oslovil nějaký týpek. Poslal mi svoje texty a já měl pocit, že je mu nejmíň třicet. Že se bavím s vyzrálým a do hudby neskutečně zapáleným člověkem. Až po pár dnech jsem zjistil, že mu je (bylo) jenom 16. Ohromily mě jeho básně a chtěl jsem s ním zkusit aspoň jeden trek. Ten přerostl v ideu vydat EP a po měsíci už jsme plánovali velké CD. Ten první trek se jmenuje Básníkovy slzy a jeho +- 4. verzi najdete na albu.

 

Dante: Naše známost je jen o pár měsíců starší než naše dítě. :D A první spolupráce byly nezapomenutelné :D, ale asi bych toto téma dál nerozebíral. Stačí říct, že první společné věci udaly směr celé desce.


Ako ste sa spoznali??

Dante: Do kupy nás dalo všemocné internetové medium a dnes již takřka zesnulý nejmenovaný hudební portál. A samozřejmě vzájemné sympatie týkající se tvorby.

 


Nestáva sa že máte nezhody v názoroch??

Dante: Stává, ale všechno je o kompromisech. Repových, textových, hudebních i názorových, ať se týkají čehokoli. Naše spojenectví však přečkalo všechny výbuchy hněvu a deska je venku. :D

 

Rewo: Za ty dva roky, co se známe, jsme se pohádali snad jen jednou. Dante je diplomat a dokáže přijmout názor staršího, a toho si na něj nejvíce cením, protože jsem na něj nebyl „moc hodnej“. Najdete na světě málo raperů, kteří dokážou polknout své ego ve prospěch věci.


Môžeme očakávať k albumu aj klip??

Dante a Rewo: Určitě ano, otázkou je kdy. Děláme věci naplno, takže se nespokojíme s klipem o třech prostřihávaných scénách s bandou fellů v pozadí. Chceme pořádně promyšlený videoklip blížící se krátkému filmu.


Čo plány do budúcna?? Další spoločný projekt alebo môžme čakať nejaké sólo počiny??

Rewo: Myslím, že s Dantem budeme dělat treky i za 50 let, kdy vyjde hip hop z módy :D Ale nic konkrétně teď za sebe říct nemůžu.

 

Dante: Další větší společný projekt zatím v plánech zahrnut není. To ovšem neznamená, že se časem nezrealizuje. Oba jsme teď maximálně časově vytíženi, nemluvě o euforii z prvního počinu.


Ak by ste si mohli vybrať, s kým by ste dali spoluprácu? Každý jedno sk/cz meno a jedno svetové.

Dante: CZ- Emeres, jeho remixy jsem poslouchal už na základce, když měli všichni v uších Kabáty a možnost dělat s ním víc je další sen. A ze světové asi Mike Shinoda…

 

Rewo: Lipo, čehož bych s nemalým úsilím mohl dosáhnout. Ze světa pak Mike Shinoda z Linkin Park.


Akú hudbu momentálne počúvate??

Dante: Přiznám se, že posledního půl roku mi na jinou než vlastní hudbu moc času nezbilo. A když už si vážně musím pročistit hlavu, tak sjíždím poslední desky Hollywood Undead.

 

Rewo: Kromě té naší, kterou jsem jako producent musel poslechnout nejméně 1000x, si rád poslechnu třeba Foo Fighters, Ludovico Einaudi nebo Kanyeho.


Idete si aj iné štýly ako hip-hop??

Dante: Určitě. Ortodoxnost dětského repového posluchače mně opustila už pár let z5. Hudba je úžasná věc a rád poznávám její nové stránky.

 

Rewo: Z mých podkladů by lidi měli cítit, že si nejedu jenom hiphop. Chci nabídnout i jiné styly, a proto se nechávám inspirovat piano popem, rockovými baladami nebo vážnou hudbou.


Aký názor máte na tzv. posun v repe? Myslím spojenie repu a elektronickej hudby.

Dante: Každá hudba si najde svého posluchače, a jak bylo řečeno již v předchozí otázce, byla by škoda jí klást zábrany.

 

Rewo: Jestli máš na mysli rap do disko hudby alá Pitbull, tak si nemyslím, že jde o posun v pozitivním slova smyslu. V tomhle spojení vznikají treky s nulovou přidanou hodnotou. Lidi se chodí bavit, což je fajn. Ale texty jsou bez duše, vymývárna mozků. Ale proti gustu…


Ešte sa vrátim jednou otázkou k albumu..chceli by ste na ňom niečo zmeniť poprípade ste niečo nestihli??

Rewo: Jsem neustále nespokojený člověk, který by chtěl pořád něco opravovat nebo vylepšovat. Mám to v povaze. Ale během práce na desce jsem pochopil, že někdy se musejí věci nechat být tak, jak jsou, jinak z toho kolotoče nikdy nevystoupím. Došlo mi, že nemůžu soudit člověka podle jeho práce v momentě, kdy ji ukáže světu, protože on prezentuje svoje „já“ půl roku, rok staré.

 

Dante: Maximálně bych udělal větší booklet, abych mohl poděkovat více lidem. Po hudební stránce jsem spokojen a smířen s faktem všudypřítomného vývoje. Další deska může být z úplně jiného soudku… sám se nechám překvapit.


Tak sa blížime ku koncu.Díky moc za rozhovor a už klasicky nakoniec priestor na odkaz pre fans:

Taky děkujeme. Chtěli bychom vyřídit všem lidem, kteří si naši hudbu poslechli: „Nebojte se změn.“ Desku si můžete stáhnout z www.dantearewo.cz/ozvenydoby.php budeme rádi za vaše komentáře, stavte se na www.facebook.com/DANTEaREWO , www.youtube.com/DANTEaREWO Dante Saliven a Rewo.

 

 

Read 5694 times
Erick

Vyrastal som zväčša na domácej scéne ktorej sa aktívne venujem,no zaujímam sa tiež o svetovú hudbu,módu,filmy a lifestyle. Za sebou mám rozhovory s Nironicom,Kaidžasom,aktívna spolupráca s OrtoDogz Music a beatboxerom Martezom, zaoberám sa podporou mladých talentov a propagovaním akcií.

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory