neděle, 03 červenec 2011 14:56

Motokros na kole? - Downhill Featured

Written by  Kvochys

Po předchozím článku Co je to vlastně FMX jsem se rozhodl vám přiblížit disciplínu, ktérá je mi blízká a podobá se i motokrosu.

Disciplína o které mluvím se nazývá downhill (neboli sjezd), jedná se o cyklistickou mtb disciplínu zařazenou mezi extrémní sporty. Podstatou této disciplíny je co nejrychleji projet určenou trasu. Ta bývá 1,5 až 5 km dlouhá, většinou jen s přírodními, občas i s uměle vybudovanými překážkami. Celá trať je umístěna na svahu, až ze 12% klesáním s téměř nulovým podílem rovinek a stoupání, se kterými se v podstatě setkáváme jen jako s nájezdy na skok.

I přes často velmi vysokou technickou náročnost je jediným kritériem určujícím pořadí jezdce dosažený čas. Downhill se původně jezdil jako doplňková disciplína cross country. Jezdilo se jak na stejných tratích (na kterých se často objevovaly i dlouhé úseky téměř po rovině), tak i na stejných kolech a ke špičce v obou disciplínách patřili tytéž jezdci.

Postupem času se downhillové tratě stávaly náročnějšími hlavně po technické stránce. Ubývaly rovinaté pasáže, přibývaly terénní překážky (kořeny, kameny, skoky). Na těchto tratích se stalo nutností celoodpružené kolo a jezdci se na tuto disciplínu začali specializovat. Zatímco v počátcích se downhilloví jezdci rekrutovali hlavně z řad cross country jezdců, dnes jsou to zejména jezdci BMX, trialu či motokrosoví jezdci. Nejlepším současným světovým jezdcem (rok 2010) je Australan Sam Hill, nejlepším Čechem je Matěj Charvát.

 

přečteno: {hits}845{/hits} krát

Read 5494 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory