úterý, 12 únor 2013 12:50

Seznamte se - Jan "Hans" Hanuš, design v praxi

Written by  D-Toc

Mnoho lidí mi dá za pravdu v tom, že umělci v dnešní době mají opravdu problém se uchytit a dostat se do podvědomí lidí. Je pravda, že rozdíl mezi umělci a "rádoby" umělci je nápad, trpělivost, chuť se realizovat a především mít co dát. Někteří tomu říkají cit, někteří talent a mnozí dnes tomu říkaj skillz.

Ať to nazveme jak chceme, tak začátky bývají různorodé, nečekané a jiné než si představujeme. Tímto Vám nepředstavuji rappera, ani zpěváka či beatmakera (popř. producenta), ale grafika a nebo chcete-li designera, který se angažuje v mnoha směrech, avšak momentálně to je móda a doplňky, které dnes ocení opravdu kde kdo.

Jan "Hans" Hanuš (Dále Hans), který je grafikem/webdesignerem na volné noze, jehož začátky byly pro mnohé nečekané. Jak sám říká:
"Začátky byly super, měl jsem štěstí. Jako mladý jsem měl možnost navštěvovat grafické studio, které navrhovalo a zhotovovalo filmové kulisy. Tak jsem se dostal k velmi zajímavé práci, pomáhal jsem například s návrhy a zhotovování kulis do filmu Mission impossible 4, který se natáčel v Praze."
Pro mnohé je dnes krédo "šaty dělají člověka" na denním pořádku a tak jsem se ho zeptal na jeho projekt FeelFree. FeelFree mi byl představen jako začínající obchod s tričky se Street Art a Funky motivy. Zeptal jsem se Hanse na začátky tohoto projektu a co tedy můžeme od FeelFree jak nyní, tak i do budoucna očekávat:
"FeelFree jsme založili s kamarádem ze školy. Měli jsme možnost tisku triček ve škole na sítotisku, takže jsme nemuseli shánět tiskárnu. Veškerá trika jsme tiskli vlastnoručně, takže každé je originál. Rozhodování bylo proto jednodušší. K založení nás přiměl hlavně nedostatek Funky a Streetart triček v českých e-shopech."

K přítomnosti a budoucnosti Hans letmo nastínil:
"Na FeelFree můžete najít zatím jen 3 motivy triček ve stylu streetart a funky, ale již pracujeme na dalších! S FeelFree nás čeká ještě spoustu zážitků, v létě vyrážíme se stánkem na festivaly."
Mezi další zajímavé a docela originální projekty patří Macstickers.cz. Dle názvu lze možná poznat čeho se to týká. Samolepky pro "Macy a iPady" jsou vskutku originálním nápadem a tak jsem se Hanse na tento projekt zeptal také:
"Macstickers.cz jsem založil a navrhnul sám a to čistě jen ze zábavy. Viděl jsem podobné samolepky na zahraničních webech, zaujaly mě a jelikož jsem nadšeným uživatelem platformy Apple, tak jsem neváhal a pustil s do toho." "Macstickers.cz můžete najít přes 20 motivů samolepek pro Mac, iPad (a nejen pro ně). V Macstickers.cz spolupracuji zatím jen s jednou grafičkou, která má nyní v prodeji svůj motiv. Nicméně každý může přispět svým nápadem!"

Dále jsme se bavili o obecných věcech a došli jsme i k tomu, co poslouchá při tvorbě jako takové a co ho inspiruje:
"To je různé, od všeho něco. Když potřebuji při práci nabudit, pustím si něco rychlejšího, když se naopak potřebuji uklidnit, pustím si něco pomalého. A co se týče inspirace, tak inspiraci čerpám ze světa, který mě obklopuje." Na závěr jsem se Hanse zeptal, co by doporučil jak grafikům/designerům, ale i obecně začínajícím umělcům: "Podle mě je důležitá naprostá svoboda, takže tvoř cokoli, jakkoli a stůj si za svým nápadem a hlavně, když tě něco chytne, jdi za tím a neboj se neůspěchu." Pokuď vás tento článek zaujal, tak navštivte jednu z těchto Facebook stránek a zjistěte víc!

FeelFree.cz - https://www.facebook.com/feelfree.cz
Macstickers.cz - https://www.facebook.com/macstickers.cz






Read 6208 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory