pátek, 11 listopad 2011 09:45

Rozhovor: Spas (beatmaker) Featured

Written by  Remi

Čau Spasi. Jako první, protože tě pravděpodobně skoro nikdo z čtenářů nezná, se zkus krátce představit. Zdravím, je mi 16 let, jsem z Prahy a věnuji se hudbě.


Jak dlouho se věnuješ hip hopu? Co, nebo kdo tě k tomu přivedlo? Začal jsi beaty nebo rapem?
Tak hip hopu se věnuji tak 4 roky. Ze začátku to byly pokusy ve Virtual DJ (i rap), pak mi kamarád ukázal FL Studio a byl jsem v tom. Přivedlo mě k tomu nejspíš rádio (hehe), pamatuji si když mě máma vozila do školky tak hráli Chaozz - Vodopády a Coolio - Gangster Paradise. Strašně mě to bavilo, časem jsem viděl v televizi klip Indyho a Wiche a bylo to, ale když si zavzpomínám ještě víc do historie, tak kolem těch 5 let jsem ulítával na Michaelu Jacksonovi, prý jsem i jako malej tancoval před televizí. Nejdřív přišly první "rapy", chtěl jsem být rapper, ale po pár nahraných "věcech" jsem se začal zajímat o deejaying a dělání beatů a pak přišel beatmaking.

Vzhledem k nízkému věku máš opravdu cit na dobrý beat, hrál jsi nebo hraješ na nějaký hudební nástroj? Lákala tě hudba už v dětství? Koho jsi v té době poslouchal?
V životě jsem na nic nehrál, ačkoliv umím zahrát ovčáky čtveráky a když jsem husy pásala (směje se). Ano a moc, byl jsem rád, když jsme někam jeli a poslouchali u toho nahlas hudbu, například cd´s od Lucie. Dřív jsem poslouchal takřka vše. Pár věcí z české scény + něco z USA, ale do toho jsem rád poslouchal metal, např. System of a down, nebo Linkin park.

Amerika nebo naše scéna?
Rozhodně ta naše!

Mohl bys prozradit na jakém softwaru a hardwaru pracuješ? Jsi spokojený se svojí výbavou, nebo plánuješ nějaké upgrady?
Skládám ve FL Studiu 10, začínal jsem na 8 a 9, ale desítka je prostě o kus lepší. Vposlední době dost uvažuju nad tím, že zkusím Reason. Momentálně vybírám klávesy, mám jen prastarý, který pouze hrajou (hehe).

Patříš do nějakého labelu? Pokud ne, tak kde nahráváš?
Měl bych patřit pod Resdonosensus, ale teď to beru tak, že si to kluci (Mosper, Jayrmil, Libre) šéfují jako svoji skupinu, takže se jim jen snažím pomoct, ale jinak jsem "volný". Nechávám to většinou na zájemcích, ale jinak mám rád Rooftop studio.

Jak stíháš beatmaking, školu a ostatní zájmy? Kolik času věnuješ tvorbě hudby?
Popravdě řečeno, můj jediný zájem je hudba. Dá se říct, že jsem i kvůli hudbě podruhé v prváku, jelikož jsem hodně dělal na mixtapu a ve škole spal…To je různý, podle nálady a času.

Chodíš na koncerty, akce?
Vážně minimálně…

Máš za sebou už první velkou spolupráci, a to s Delikem. Můžeš nějak čtenářům zprostředkovat svoje dojmy s nějakým tím odstupem času po singlu „Klubing komplex“?
Postupem času jsem víc a víc spokojen, nečekal jsem takové kladné názory na mojí osobu.

Když se vrátím ještě před spolupráci s členem MR, vydal si už dokonce mixtape, nebo spíš uvolnil ke stažení. Pověz nám o něm něco, jak dlouho trvalo, jak probíhalo tvoření?
Ano jmenuje se Nástup, je to remixtape. Zkompletovat ho mi trvalo přibližně rok, přičemž jsem oslovil pár známých jmen o akapelu, ale poslali jen David Steel a Fosco Alma, tím pádem jsem bral z volně stažitelných akapel, ale pouze cz/sk. Tvoření probíhalo tak, že jsem měl co dělat, abych stihnul termín. "Vydal" jsem to na své 16.narozeniny a je tam 16 věcí.

Co chystáš do budoucna, na co se můžou tvoji fans těšit?
Tak vaří se spolupráce s Davem Bossem a Sweetem, na něčem se domlouvám s Bacilem, po remixcontestu mi Nironic psal, že by rád spolupracoval, ale vázne komunikace. Taky tvořím nálož, na kterou se chci pokusit domluvit Separa, plus mám rozděláno více věcí…

Co nebo kdo tě nejvíc inspiruje při tvorbě beatů?
Inspiruje mě všechno, třeba krajina na chatě, ale i to, jak proplouvám životem, nebo hloupost některých lidí. Někdy mi stačí jen chvíli posedět, uvolnit se a jde to samo.

Je možné dostat od tebe beat? Pokud ano tak jak?
Převážně ne, teď už vůbec ne, dělám pro sebe na mé spolupráce a pro svůj šuplík.

Na závěr pověz svůj názor na českou a slovenskou hudební scénu a kdo je podle tebe top z producentů u nás a u našich sousedů + můžeš přidat nějaký pozdrav či poděkování. Ať se daří!
U nás rozhodně Wich, Emeres, Fatte. Na slovensku Grimaso, Palio a Stym. Jinak nejvíc cením Mad Skilla. Za 1. bych chtěl poděkovat za rozhovor a za 2. všem ,kteří mi pomáhájí a poslouchají mojí tvorbu a hlavně nebuďte zkrachovalé existence!!! Mír.

Externi odkazy:
http://www.youtube.com/user/SpaScz
http://www.facebook.com/pages/Spas-Beats/105097432914295
http://www.bandzone.cz/spas

přečteno: {hits}1072{/hits} krát

Read 3984 times
http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory