čtvrtek, 24 září 2015 20:10

Fléda v nové sezóně osvěžuje program i interiér

Written by 

Brněnská Fléda přichystala na novou sezónu hudební i provozní novinky. Tříměsíční letní pauzu využili provozovatelé klubu k opravám, instalaci odhlučnění a k zavedení nekuřáckých zón. Hudebně bude klub pokračovat v osvědčeném modelu koncertů a tematických párty, dramaturgické osvěžení přinesou koncertní sessions zaměřené na talenty alternativní scény a větší podíl světových jmen v programu. V říjnu a listopadu se na Flédě vystřídá 15 zahraničních interpretů a odehraje se zde více než 50 akcí.

programových novinek nabídne Fléda na podzim sérii koncertů zaměřenou na mladé objevy a větší podíl vystoupení zahraničních hvězd. Během dvou měsíců se na pódiu vystřídají velikáni drsnější scény, jako jsou Enter Shikari /UK/, Cradle of Filth /UK/ a Children of Bodom /FIN/. Aktuální trendy a světovou špičku budou na Flédě reprezentovat také FINK /UK/, Gramatik /SLO/, GOLDFISH /JAR/ a HVOB /AUT/. Nová jména a hudební inspirace v klubu zarezonují i s koncertní sérií Elderflower sessions. Ta nabídne sedm interpretů, kteří svým projevem i neotřelou produkcí zaujaly dramaturgy klubu během pracovních cest. „V Elderflower sessions nám nejde o žánrové škatulky, ale o talent a překvapení. Jeden večer natrefíte na živelné indie-folkaře z Polska, aby vás pár týdnů poté omámila něžně popová Australanka PHIA, která si nepotrpí na nástroje. Pozornost upoutají industrial rockoví Belgičané Thot nebo německý dance rock od Red Amp,“ doplňuje David Novotný, dramaturg klubu Fléda.

 

Hlavní sál klubu je nově nekuřácká zóna, cigaretovým pauzám bude vyhrazen Báreček a zahrádka

 

Vyčleněním oddělených kuřáckých zón chtějí provozovatelé vyjít vstříc návštěvníkům a dopřát klubu příjemnější ovzduší. Jako nekuřácká zóna bude nově fungovat hlavní sál klubu, přísálí i dva přilehlé bary. Pro kuřáky bude vyhrazen prostor Bárečku a zahrádka ve vnitrobloku budovy. Tyto zóny pojmou zhruba 150 lidí, kapacita míst pro kouřovou pauzu by tak měla dostačovat. Testování nekuřáckého režimu proběhlo na Flédě už v srpnu na vyprodaném koncertě Jella Biafry. „I když je to velká změna, věříme, že klubu prospěje. Na novinku upozorňují během akcí cedule i zaměstnanci klubu. Kuřáci ji zatím přijímají docela sportovně, nekuřáci ji vítají. Doufáme, že se rychle ujme naplno a tento trend budou následovat i další kluby,“ dodává Stara.

 

V říjnu Fléda nabídne žánrově nejrozmanitější program a vzdá hold Lence Zogatové

 

říjnu zažijí symbolický návrat na výsluní přednášky a komponované večery, které korunuje na konci měsíce vzpomínková akce na Lenku Zogatovou. Hned 1. října bude Fléda hostit speciální promítání dokumentu o Filipovi Topolovi s názvem Takovej barevnej vocas letící komety, který uvede spolupracovník Psích vojáků Romek Hanzlík a hudebně jej doprovodí duo Pilgr-Kyšperský (Květy). O tři dny později se slovo se přihlásí i Ladislav Zibura se svým cestopisem o putování do Jeruzaléma. Tradičnější programovou položkou bude klubová noc Hrnem Brnem a Blešák. S koncertní show v říjnu Flédu navštíví slovenští rockeři Chiki-liki-tu-a (15.10), český funk zastoupí kapela J.A.R. (24.10.). Lokální duel si na pódiu v premiéře vyzkouší také kapely Mucha a Poletíme (13.10), kteří návštěvníky vyzvou k tanci a smíchu.

 

 

O klubu Fléda

Novodobá éra Flédy odstartovala po roce 2001, kdy vznikl v domě na Štefánikově ulici v Brně hudební klub. Od roku 2004 provozuje nový tým, který z klubu vytvořil jeden z nejlepších hudebních prostor v České republice. Dramaturgie představuje jak zavedené kapely, tak mladé umělce a rodící se hudební směry. V programu mají své pevné místo větší a produkčně náročnější koncerty zahraničních hvězd i skromnější a autentické přehlídky lokálních hudebníků. Kromě koncertů je Fléda stabilní scénou pro klubové noci (Elektra, Vendeta). Ty jsou vždy zaměřeny na konkrétní hudební žánry a aktuální trendy. Od roku 2001 se na pódiu Flédy vystřídalo více než 1 000 interpretů, jejichž vystoupení zhlédl téměř milion hudebních fanoušků. Klub je vybaven špičkovou zvukovou aparaturou od firmy d&b audiotechnik. 

 

Read 3108 times
13

facebook.com/trinacty

http://beatlife.cz/images/logo_hlavicka_inv.png     HOME   Hudba   Kultura   Lifestyle   Rozhovory